Vy sa pýtate, my odpovedáme. Téma: Kedy je čas vymeniť starý matrac za nový?

Vy sa pýtate, my odpovedáme. Téma: Kedy je čas vymeniť starý matrac za nový?

Už niekoľkokrát sme písali o tom, ako si správne vybrať matrac, ako rozoznáte ten kvalitný, rozobrali sme si zloženie jednotlivých matracov. Okrajovo sme sa dotkli znakov, ktoré by vám mali napovedať, že váš matrac dosluhuje. Dnes sa zameriame na problémy, ktoré trápia našich zákazníkov. Prelistujte 10 otázok, ktoré ste nám položili v súvislosti s matracom, možno nájdete odpoveď aj na tú svoju.

Žena sedí na matraci Je čas vymeniť matrac za nový

 

Otázka č. 1: Môže aj matrac ovplyvniť môj spánok?

 

Opýtajme sa inak. Ako sa vám spí na nekvalitnej vŕzgajúcej, príliš nízkej či príliš vysokej posteli? Akýkoľvek rušivý moment dokážeme vnímať, hoci aj podvedome. A tak je to aj s matracom. Na kvalitu a tvrdosť matraca stopercentne reaguje naše telo. Preto je dôležité vybrať si matrac, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Pri kúpe si zistite zloženie a tvrdosť matraca. Najlepšie je, keď si matrac osobne vyskúšate.

 

Otázka č. 2: Často vstávam s bolesťami chrbta. Môže za to aj starý matrac?

 

Nie všetko staré je vždy dobré. Matrac sa po čase opotrebuje, zdeformuje. Možno kedysi držal tvar, no dnes je prepadnutý, preležaný. Hoci aj tá najmenšia nerovnosť nášmu telu neprospieva. Ak noc čo noc spíte na matraci, ktorý už na pohľad vyzerá, že má svoje najlepšie časy za sebou, odporúčame matrac vymeniť.

Penový matrac Cati III Matrac Cati III

Otázka č.3: Na mojom matraci ostávajú nepekné fľaky. Čo s tým?

Matrac je každú noc vystavený našim telesným tekutinám. Najčastejšie je to pot, ktorý má za následky fľaky na matraci. Preto našim zákazníkom radíme zadovážiť si matrac so snímateľným poťahom, ktorý môžu pravidelne vložiť do práčky a oprať. Okrem tekutín na matraci ostávajú aj čiastočky odumretej kože. Aj toto ľahko vyrieši práve snímateľný poťah. Ak neplánujete kúpu nového matraca, porozmýšľajte nad prídavným tzv. vrchným matracom, ktorý sčasti funguje ako poťah.

Otázka č. 4: Zhoršila sa mi alergia. Vraj za to môže môj matrac.

Ak používate matrac dlhšie, ako je odporúčané, môže to mať za následok zhoršenie vašich alergií. V matraci sa čokoľvek usadí, od prachu, roztočov, aj odumretej kože. Niekedy nepomôže ani snímateľný poťah, ktorý pravidelne periete, ani prídavný matrac. Tu pomôže jedine výmena starého matraca za nový. Práve v prípade alergikov je dôležité dodržiavať stanovenú životnosť matraca a matrac vymeniť každých 6-8 rokov.

Penový matrac BE Tempo Visco s rozmerom 180x200 cm Penový matrac BE Tempo Visco

 

Otázka č. 5: Matrac mám iba dva roky a už je na niekoľkých miestach preležaný.

 

Každý výrobca odporúča matrac otáčať, a to otočiť matrac nielen o 180 stupňov, ale prehodiť aj vrchnú a spodnú stranu. Vyhráva ten, kto má obojstranný matrac. Ak máte matrac v rozmere dvojpostele, vymeňte ho za dva menšie, aby otáčanie zvládla aj žena. Časté ležanie na rovnakom mieste + váha nášho tela = deformácia matraca. Vaše telo sa tak musí každú noc prispôsobovať nerovnému povrchu. Aj preto sú vaše svaly ráno stuhnuté a boľavé a vy sa doslova cítite, akoby vás prešiel parný valec.

 

Otázka č. 6: S manželom sme výrazne pribrali na váhe. Už dlhší čas pozorujeme, že sa nám na našich drahých matracoch spí čoraz horšie. Má aj naša hmotnosť vplyv na opotrebenie matracov?

 

 

Čím väčší tlak musí matrac podporovať, tým je väčšie jeho opotrebenie. Životnosť matraca sa skracuje, a preto aj pomerne nové matrace môžu pri vyššom tlaku už aj po niekoľkých rokoch javiť známky deformácie. Aby vám matrace vydržali čo najdlhšie, je potrebné zvoliť si matrace s vyššou nosnosťou.

 

Pružinový matraca zvnútra Prierez pružinového matraca

Otázka č. 7: S manželkou sme boli na dvojtýždňovom pobyte v kúpeľoch. Vrátili sme sa odtiaľ oddýchnutí, a hlavne vyspatí ako nikdy predtým.

Ďalší príznak, že váš matrac dávno doslúžil. Každému sa občas pritrafí, že prespí v inej posteli. Návšteva u príbuzných, dovolenka či kúpeľný pobyt. Ak ste na sebe spozorovali, že keď spíte kdekoľvek inde ako doma, cítite sa ráno oveľa oddýchnutejší, problém bude pravdepodobne vo vašom matraci. To isté platí, ak si radšej posteliete na sedačke alebo pohovke.

Otázka č. 8: Už dlhšie sa budím na čudné zvuky v noci. Myslel som si, že to vŕzga moja posteľ. No vyzerá to tak, že sa to ozýva môj pružinový matrac.

Trefa do čierneho! Ak máte matrac s pružinami, musíte počítať s tým, že po rokoch používania začne vŕzgať. Pružiny strácajú pružnosť, nedokážu znášať taký tlak, ako keď ste si ich ako nové priviezli domov. Pred tým však, ako matrac vyhodíte do „starého železa“, skontroluje konštrukciu postele a dotiahnite skrutky, aby ste vylúčili iné príčiny rušivých zvukov počas spánku.

Pružinový matrac Kokos Medium Matrac Kokos Medium

Otázka č.9: Prečítala som si veľa článkov o tom, kedy vymeniť matrac. Celá naša rodina má matrace z pamäťovej peny. Takýto matrac by mal vydržať dlhšie, je to tak?

Ak je váš matrac vyrobený z pamäťovej peny, niekedy môže byť ťažšie určiť, že matrac doslúžil a je načase vymeniť ho za nový. Pamäťová pena je koniec koncov určená k tomu, aby sa prispôsobila vášmu telu, preto je prirodzené, že sa do takéhoto matraca trochu ponoríte. Matrac z pamäťovej peny sa však časom stáva mäkším. Ak sa pena prepadáva hlbšie ako 5 centimetrov, alebo ak si všimnete, že vaše telo zanecháva odtlačok dlho potom, ako ste vstali, sú to dôvody na zváženie kúpy nového matraca.

Otázka č. 10: Matrac mám už takmer 12 rokov. Občas vstanem s bolesťou chrbta, no nepripisoval by som to matracu. Ako dlho mi ešte bude slúžiť?

Tak, ako aj táto otázka, resp. tento prípad je individuálny, individuálna by bola aj naša odpoveď na ňu. Nevieme 100% určiť, ako dlho matrac vydrží. Závisí to od jeho zloženia, tuhosti, používania. Dávame do pozornosti odporúčania výrobcov. Všeobecne sa ako maximálna životnosť matraca určuje 8-10 rokov. Investovať do matraca sa vždy oplatí. Kvalitný matrac je zárukou kvalitného spánku!

Nový matrac do novej postele Pohodlie nového matraca