Elektrický otvárač na víno nielen pre milovníkov vína. Ako to funguje?

Elektrický otvárač na víno nielen pre milovníkov vína. Ako to funguje?

Kto raz skúsi otvárať fľašu vína elektrickým otváračom, nebude sa chcieť viac vrátiť k bežným vývrtkám. A nemusí ísť práve o milovníka dobrého vína. Ak organizujete oslavu či večierok, určite sa vám zíde pomocník, ktorý veľa roboty urobí za vás. Viete, aký je rozdiel medzi elektrickým a bežným otváračom? Ako elektrický otvárač na víno funguje?

otvarač na víno

 

Kde sa vzal, tu sa zval… elektrický otvárač vína

Elektrický otvárač je boom posledných rokov. Nahradil klasické vývrtky. Vývrtka, tak ako mnohé ďalšie vynálezy, vznikla tak trochu z núdze. Keď sa prvé sklenené fľaše dostali do Anglicka, múdre hlavy sa ihneď pustili do hľadania spôsobu, ako jednoducho dostať korok z fľaše. Najstaršia zmienka o vývrtke pochádza z 80. rokoch 17. storočia. Prvá vývrtka bola vyrobená z kovu a dreva. Išlo o klasickú špirálu s drevenou rukoväťou. Manipulácia s takouto vývrtkou bola obzvlášť obtiažna pre ženy. 

Jednoduchší typ prišiel o niečo neskôr. Ide o tzv. krídelkový typ, keď sa počas vŕtania špirály do korku krídelka dvíhajú. Potom sa sklopia a korok sa ľahko vytiahne. Páková vývrtka je síce veľmi robustná, no jej obsluha je jednoduchá. Funguje na princípe páky. Posledným typom, ktorý sa dnes teší veľkej obľube, je elektrický otvárač.

elektrický otvarák na víno

 

Ako funguje elektrický otvárač?

Väčšina elektrických otváračov funguje na batérie. Prvý krok, ktorý je potrebné urobiť pred použitím otvárača, je vložiť doň batérie podľa pokynov. Potom prichádza na rad orezávač fólií. Orezávač fólie je súčasťou otvárača, nachádza sa v jeho viečku. Orezávač sa zloží z otvárača a naloží na hrdlo fľaše. Na jeho bočných stranách sú dve tlačidlá. Tie sa stlačia a otočeným viečka sa zreže vrch fólie. 

Otvárač sa vo vertikálnej polohe položí na hrdlo fľaše. Je nevyhnutné držať ho pevne. Na tele otvárača je tlačidlo, ktoré spustí otvárač do prevádzky. Tlačidlo je potrebné držať dovtedy, kým sa otvárač pod tlakom nezastaví. Potom sa zapne spätný chod. Špirála vo vnútri otvárača pohodlne vytiahne zátku z hrdla fľaše. Opäť sa stlačí tlačidlo, ktoré spustí otvárač do prevádzky. O krátku chvíľu by sa zátka mala vysunúť z otvárača. Keď sa korok uvoľní, odloží sa nabok. Víno je tak pripravené na servírovanie.

elektrická vývrtka

 

Výhody elektrického otvárača na víno

1. Rýchlosť – otvorenie fľaše vína pomocou elektrického ovládača trvá naozaj iba niekoľko sekúnd.

2. Úspora – kým je potrebné vymeniť batérie, dokáže otvoriť až 30 fliaš.

3. Jednoduchá obsluha – otvárač urobí všetko za vás. Obľúbený je predovšetkým medzi ženami, ale aj u starších ľudí či u tých, ktorí trpia bolesťami kĺbov.

4. Praktické použitie – oceníte predovšetkým počas párty, keď je potrebné otvoriť niekoľko fliaš. Je ľahký a spratný, môže s vami cestovať hoci aj po celom Slovensku.

5. Odolný – použité materiály sú zárukou dlhej životnosti.

6. Bezpečné používanie – Je tu skutočne minimálne riziko poranenia, nakoľko všetky ostré časti sú ukryté vo vnútri otvárača.

7. Jednoduché čistenie – Stačí vlhká handrička, ktorou vyčistíte nečistoty. Potom otvárač iba utrite dosucha.

vývrtka na víno

 

Rôzne druhy elektrických otváračov

Elektrický otvárač na batérie

Tento typ otvárača je poháňaný lítium-iónovými batériami, ktoré je nutné po nejakom čase vymeniť. Pred kúpou si overte, či batérie sú súčasťou balenia.

Dobíjateľný elektrický otvárač

Otvárač má v seba zabudovaný akumulátor, ktorý jednoducho nabijete pomocou USB kábla. 

Someliérsky set s elektrickým ovládačom

Set okrem otvárača obsahuje niekoľko ďalších pomocníkov, ktorých ocenia skutoční somelíery. Súčasťou balenia môže byť napr. prevzdušňovač vína, vákuové zátky, podstavec a pod.

 

Najlepší elektrický ovládač na víno je ten, ktorý si bude robiť svoju prácu. Či už ide o otvárač na batérie alebo s dobíjateľným akumulátorom, každý elektrický ovládač dokáže otvoriť fľašu vína rýchlejšie a bezpečnejšie ako ten najlepší someliér. Elektrické otvárač sú tiež vhodné ako darček.