V podnájme a ako vo vlastnom: Šikovné triky na lacné zútulnenie bývania

V podnájme a ako vo vlastnom: Šikovné triky na lacné zútulnenie bývania

Podnájom je obľúbeným riešením samostatného bývania najmä medzi čerstvými absolventmi a mladými rodinami. Umožňuje ľuďom sťahovať sa za prácou a osamostatniť sa aj bez hypotéky. Podnájomníci sa však často sťahujú do bytov, ktorým chýba teplo domova, sú vybavené len základným nábytkom a pôsobia len o niečo lepšie ako internátne izby. No aj v podnájme sa môžete cítiť pohodlnejšie! Nepotrebujete na to ani veľké invenstície. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko tipov, ako si lacno skrášlite svoj život podnájomníka. 

 

Farebná paleta a dekorácie

Začnite s výberom farieb, ktoré vám pripadajú príjemné a upokojujúce. Nemusíte maľovať celé steny, stačí keď pridáte farby pomocou obrazov, prikrývok na posteľ či obrusmi. Možností je neúrekom.

 

Nábytok z výpredaja

Zišla by sa vám komoda navyše? Sledujte akcie alebo sezónne výpredaje nábytku, počas ktorých môžete ušetriť niekoľko Eur. Na Kondela ponúkame aj zlacnený rozbalený tovar s garantovanou 2-ročnou zárukou a len teraz s 15 % zľavou navyše.

 

Posteľ z paliet

Pokiaľ vám v podnájme chýba posteľ, lacným a moderným riešením je vyrobiť si posteľ z paliet. Jediné, do čoho musíte investovať je kvalitný matrac. V tomto blogu nájdete presný návod na výrobu paletovej postele. 

 

Rastliny

Rastliny sú skvelým spôsobom, ako osviežiť priestor. Okrem toho, že sú lacné a ľahko dostupné, pridávajú do miestností živý element. Vyberte si rastliny, ktoré sú vhodné pre váš interiér a pamätajte na ich starostlivosť.

Prečítajte si: Užitočné tipy pre milovníkov izbových rastlín

Obaly na kvetináče SAVINI, set 3 kusov

 

Svetlo

Hlavné pravidlo vlastného bývania - svetielka sú základ. Rozvešajte ich po parapetách či regáloch, zapáľte na stole vonnú sviečku a na nočný stolík si položte lampu. Všetko sú to dostupné zdroje svetla a na ich umiestnenie nemusíte vŕtať do steny ani ťahať káble. Stelesňujú známe príslovie: “Veľa muziky za málo peňazí.”

 

Doplnky

Drobnosti robia domov. Koberce, závesy a dekoračné predmety hrajú dôležitú úlohu pri zútulňovaní bývania. Dostupné a originálne závesy hľadajte v blízkych second hand obchodoch, koberce a ďalšie doplnky do domácnosti nájdete za skvelú cenu v našich Kondela predajniach alebo na e-shope Kondela.

 

Organizácia

Niet nad čistý a voňavý domov. Po nasťahovaní sa zamerajte najprv na vyčistenie všetkých plôch a menších škár, v ktorých sa môže nachádzať zanesená špina. Ekologické čistiace prostriedky si môžete vyrobiť aj doma, v tomto blogu nájdete hneď 10 eko prostriedkov. Následne sa pustite do organizovania vecí do praktických úložných boxov. 

Prečítajte si: Kreatívne nápady, ktoré vám uľahčia život! Získajte viac úložného priestoru a väčšiu organizáciu domácnosti

Látkové košíky s uškami MOLIS, 2 ks

 

Vyrobte si sami

Ak máte záľubu v remeslách, vytvorte si vlastné dekoračné predmety a nábytok. DIY projekty ( anglická skratka “Do It Yourself” v preklade “Urob si sám”) sú často cenovo výhodnejšie a pridajú vášmu domovu originálny šarm. 

 

Knižnica a poličky 

Knižnica vám poskytne priestor na vyloženie kníh a drobných predmetov. Pekne vystavené knihy navyše pridajú na pocite domova. Lacnejším variantom sú poličky. Na ich navŕtanie do steny však budete možno potrebovať súhlas majiteľa bytu. 

 

Recyklujte a upcyklujte

Namiesto toho, aby ste kupovali nový nábytok, premýšľajte o možnostiach recyklácie. Staré veci môžete premeniť na nové a unikátne kúsky. Dajte šancu bazárom či antikvariátom. Ak vás tam nič neosloví, minimálne vás tam niečo určite inšpiruje.

 

Personalizujte steny

Vystavte si svoje spomienky. Fotografie s rodinou a priateľmi vám vždy pripomenú, že aj keď ste sa už osamotnili, sú tu s vami a pre vás. Fotky môžete zavesiť na špagátiky pozdĺž steny alebo ich pripevniť na korkovú tabuľu. Na svoju nástenku môžete pridať aj plány do budúcnosti, vysnívanú dovolenkovú destináciu a ďalšie osobné pripomienky. 

 

Prispôsobte si podnájom svojmu štýlu

Dôležité je, aby ste si svoje bývanie prispôsobili svojmu štýlu a vkusu. Nejde len o trendy, ale o to, aby ste sa cítili pohodlne a spokojne vo svojom novom domove. 

 

Zútulnenie bývania v podnájme neznamená nutne veľké náklady. S trochou kreativity, úsilia a správnych tipov môžete vytvoriť príjemné prostredie, ktoré bude odzrkadľovať vašu osobnosť a štýl. Bývanie v podnájme môže byť niekedy náročné, nikdy neviete, aký bude váš nový spolubývajúci alebo sused, no vaša útulná izba bude pre vás vždy tým vysnívaným útočiskom po náročnom dni.


* Akcia - 15 % navyše s kódom KONDELA15 na rozbalený tovar platí v čase uverejnenia tohto článku a to 11. 09. 2023. Zľavový kód platí len do odvolania.