Dosť bolo okopávania, užívajte si: Takto si pripravíte záhradu na oddych a letné grilovačky

Dosť bolo okopávania, užívajte si: Takto si pripravíte záhradu na oddych a letné grilovačky

Pokiaľ ste počas prvých jarných mesiacov nelenili a dopriali ste svojim záhonom potrebnú starostlivosť, už o pár týždňov sa môžete tešiť na prvú tohtoročnú úrodu. Záhrada je však miestom aj pre oddych a stretnutia s rodinou a priateľmi. Dajte teraz náradie bokom a pripravte ju na letné grilovačky či kávičkovanie pri vychádzajúcom slnku. V tomto článku nájdete tipy, vďaka ktorým bude vaša záhrada či terasa pripravená na leto a vy si ju do sýtosti užijete. 
 

Žena číta časopis na kovovej stoličke v záhrade Záhradný set ZALVEO

 

Dajte do poriadku trávnik a terasu 

Predtým, ako začnete s akýmikoľvek úpravami, je dôležité najprv pripraviť trávnik či miesto, kam plánujete umiesniť záhradné sedenie či vírivku. V tomto blogu sme písali, ako sa postarať o trávnik po zime. Prečítajte si ho a pokiaľ ste tak ešte neurobili, teraz je ten najvyšší čas. 

V prípade terasy ju najprv vyčistite od smetí a lístia. Pomocou metly alebo vysávača odstráňte všetky nečistoty a následne terasu umyte vodou s použitím čistiacich prostriedkov. Skontrolujte podlahu či iné časti terasy. Možno bude potrebné niečo opraviť alebo nanovo natrieť farbou. 
 

Ratanové kreslá v sivej farbe s vankúšmi a 2 konferenčné stolíky v záhrade Záhradné sety od KONDELA

 

Vytiahnite alebo si kúpte záhradný nábytok 

Ak máte zachované záhradné sedenie z minulého roka, máj je ideálny mesiac na to, aby ste ho opäť ukázali svetu. V tomto blogu nájdete návod, pekne krok za krokom, ako pripraviť záhradným nábytok na leto.  

Pri kúpe nového nábytku máte na výber hneď niekoľko variant. Rozhodnete sa pre ratanové sedenie, romantické lavičky či pohodlné lehátka? Kvalitný vonkajší nábytok by mal byť hlavne odolný voči poveternostným vplyvom a mali by sa z neho ľahko odstrániť prípadné nečistoty. Pri výbere nábytku sa držte jednoduchého a nadčasového dizajnu, ktorý sa bude hodiť k rôznym typom záhrad a balkónov.

Záhradný ratanový set v hnedej farbe a prestretý stôl na terase Záhradný set MENIBOR

 

Pridajte farby a textílie

Farby a textílie môžu byť skvelým doplnkom do vášho exteriéru. Vysaďte si okrasnú záhradu alebo cez zábradlie zaveste závesné kvetináče s kvitnúcimi kvetmi. Dominantou vašej záhrady môže byť aj kovový oblúk plný ruží. 

Po sedačkách rozložte rôzne vankúše, prehoďte cez ne deky, nebojte sa ani kobercov či taburetiek. S textíliami bude vaša terasa útulnejšia a originálnejšia. Ako kombinovať palety farieb sme spísali v tomto článku
 

Žena si číta časopis na záhradnej lavici z ratanu na terase Ratanové sedenie TAJRO

 

V lete je horúco, pripravte si osvieženie 

Ak máte k dispozícii viac miesta na svojej terase, môžete zvážiť pridanie vírivky. Vírivka je skvelá na oddych, a to najmä v prípade, že máte stresovú prácu alebo sa po náročnom dni potrebujete poriadne uvoľniť. Vírivku umiestnite pod záhradný stan či pergolu, nezabudnite pridať aj závesy. Takto ochránite vírivku pred výkyvmi počasia aj zvedavými pohľadmi. 
 

Pár si štrngá pohármi so šampanským v nafukovacej vírivke na terase Nafukovacia vírivka KAMINO

 

Vytvorte si vlastný priestor na relax

Aj v záhrade môžete mať svoju relaxačnú zónu. Vytvoríte si ju umiestnením závesného kresla či natiahnutím hojdacej siete. V ich pohodlí si vychutnáte každý knižný príbeh alebo si sladko pospíte. Do tejto oddychovej zóny môžete pridať tiež stolík na odloženie občerstvenia.

Žena sedí v závesnom kresle v záhrade pri príručnom stolíku v čiernej farbe Závesné kreslo AMADO

 

Zvýraznite svoju záhradu osvetlením 

O nutnosti správneho osvetlenia v záhrade azda nemusíme ani hovoriť. Okrem toho, že vám dovolí si užívať prítomnosť vašej partie až do neskorých hodín, osvetlenie vytvára dokonale útulnú atmosféru.

K vonkajšej stene pripevnite závesnú lampu. Po stenách či zábradlí môžete rozvešať svetelné reťaze. Na stôl umiestnite svietniky na sviečky, schodíky či terasu osvieťte lampášmi