Je ti zima, drahý zákazník? Použi vyhrievaciu deku, a to nie iba v zimnom období

Je ti zima, drahý zákazník? Použi vyhrievaciu deku, a to nie iba v zimnom období

Na vyhrievaciu deku si najčastejšie spomenieme, keď je nám chladno. Zima vonku, zima doma, vtedy najčastejšie siahneme po mäkučkej prikrývke, pod ktorou sa cítime najlepšie. Vyhrievacia deka sa však dá používať celoročne. Keď vás prepadne nejaká choroba, aj vtedy radi prijmete jej náruč a môže to byť hoc aj uprostred leta. Viete, ako taká deka funguje? Je naozaj prospešná pre náš organizmus, alebo je tu niečo, čo by sme mali vedieť?

 

Ako funguje vyhrievacia deka?

Elektrická vyhrievacia deka je vyrobená z kvalitného a vysoko odolného materiálu so zabudovaným integrovaným vyhrievacím systémom. Vnútrom deky prechádzajú tenké kábliky, ktoré rozvádzajú teplo. Teplo sa dostáva z deky von a blahodárne pôsobí na naše telo. Prikrývky sa zvyčajne zapájajú  do elektrickej zásuvky. Sú vybavené ovládačom, na ktorom viete vyhrievanie deky zapnúť a vypnúť, regulovať teplotu, nastaviť si automatické vypnutie doby ohrevu. Samozrejmá je ochrana proti prehriatu, deky sú teda bezpečné a je ich možné používať na dennodennej báze.

Nie všetky vyhrievacie deky sú však rovnaké. Líšia sa použitým materiálom, štruktúrou, hmotnosťou, stupňami vyhrievania, funkciami a pod.

Elektrická Vyhrievacia deka

 

Ako prospešné sú deky pre nás?

V prvom rade vyhrievacia prikrývka dokáže zlepšiť našu náladu. A to počas niekoľkých sekúnd. Sálaním tepla prirodzene upokojuje našu myseľ aj telo. Počas chladných dní naše telo pri denných úlohách a strese rýchlo spotrebuje prirodzené teplo, vyhrievacia deka je ideálny nástroj na to, ako náš organizmus nabiť novou energiou.

Teplo z deky zmierňuje bolesti. Takéto teplo zmierňuje napätie vo svaloch a kŕče. Nie sú priamo určené na liečenie bolestí, dokážu však obnoviť správny prietok krvi v tele, čo môže pomôcť pri menších bolestiach alebo kŕčoch.

Ďalším dôvodom, prečo by ste mali mať vyhrievaciu deku vo svojom vybavení, je jej účinok na náš spánok. Zmeny teploty rušia náš spánok, spôsobujú nevoľnosť, celú noc sa potom prehadzujeme. Často to vedie k bolestiam hlavy, malátnosti a únave. Vyhrievaná prikrývka udržuje konštantnú teplotu, takže váš spánkový cyklus nebude narušený.

Elektrická Vyhrievacia deka

 

Riziká používania elektrických prikrývok

Nakoľko ide o produkt napájaný elektrinou, jeho používanie nesie so sebou isté riziká. Teplotu na deke je potrebné regulovať s rozumom, zodpovedne k sebe aj k okoliu. Nie sú nezvyčajné popáleniny spôsobené prehriatím pod vyhrievacou prikrývkou. Ľudia, ktorí trpia cukrovkou, by sa mali vyhýbať vyhrievaným prikrývkam, pretože znížená citlivosť pokožky by mohla viesť k popáleninám. 

Odborníci neodporúčajú jej používanie ani tehotným ženám. Elektrická prikrývka po zapnutí vyžaruje elektromagnetické pole. Hoci je toto vyžarovanie na veľmi nízkej úrovni, prikrývka nie je vhodná pre onkologických pacientov. Vyhrievacie deky nie sú určené ani pre novorodencov, batoľatá a deti do 3 rokov.

Elektrická Vyhrievacia deka

 

Ako správne používať vyhrievaciu deku

Zhrnuli sme niekoľko odporúčaní, ako správne používať elektrickú prikrývku. Ich dodržiavaním predídete nebezpečenstvu aj poškodeniu deky.

- vyhrievaciu deku nepoužívajte zloženú alebo pokrčenú
- pred každým použitím ju starostlivo skontrolujte
- ak na prikrývke vidíte poškodenie, nepoužívajte ju
- počas používania nesmie byť ovládač a kábel ukrytý pod prikrývkou
- prikrývku neprepichujte, nepoužívajte v súvislosti s ňou ostré predmety
- deku nesmú používať osoby so zníženým vnímaním tepla
- nepoužívajte prikrývku v blízkosti vodného zdroja
- pred zložením a odložením nechajte prikrývku celkom vychladnúť
- nepoužívajte súčasne viac elektrických prikrývok
- ak deka nemá časovač, pred spaním ju vypnite
- domáce zvieratá udržujte mimo vyhrievacej deky

Elektrická Vyhrievacia deka

 

Ako sa starať o elektrickú deku?

Väčšina elektrických diek je vhodné prať v práčke. Pred takýmto konaním si však starostlivo prečítajte odporúčania výrobcu. Vyhrievaciu deku je možné prať v práčke každých pár týždňov alebo v chladnom období raz za mesiac. Pred vložením do práčky odpojte od deky všetky káble a ovládač. Deku perte pri krátkom a jemnom programe, odstreďovanie nastavte na najnižší stupeň. Deku nechajte vždy poriadne vyschnúť, kým ju opäť zapnete.

Prikrývku skladujte na čistom a suchom mieste, najlepšie vystretú, na deku nepokladajte už nič. Pokiaľ nemáte dostatok miesta, aby ste deku odložili vystretú, zrolujte ju. Vyhnite sa tomu, aby ste ju zložili a vytvorili na nej záhyby. Ovládacie prvky a káble by sa mali skladovať odpojené od prikrývky alebo podložky.