Že dokonalý vianočný darček neexistuje? Omyl! Takto ho pre svojich blízkych nájdete

Že dokonalý vianočný darček neexistuje? Omyl! Takto ho pre svojich blízkych nájdete

Hovorí sa, že nič nie je dokonalé. Je to však pravda? Podľa našich skúseností existuje minimálne jedna výnimka: vianočný darček. Ten skutočne môže byť dokonalý. Samozrejme, aby taký bol, musíme do jeho hľadania investovať: najmä čas, energiu a zaiste, tiež peniaze. Tie sú však v tomto prípade až druhoradé. Ako teda nájsť pre svojho blízkeho dokonalý vianočný darček? Sledujte, počúvajte, buďte empatický a zabudnite na seba a svoje preferencie. 

 

Vianočné darčeky nenakupujte podľa toho, čo by urobilo radosť vám

Dokonalý vianočný darček v zmysle, že poteší každú osobu na svete, naozaj neexistuje. Ak hľadáme ale vianočný darček, ktorý dokonalo poteší konkrétneho človeka, taký jestvuje. A vy ho dokážete nájsť. Prvým pravidlom pri jeho hľadaní je zabudnúť na seba a svoje preferencie. Sústreďme sa čisto iba na blízkeho, ktorého chceme potešiť. Častou chybou totiž býva, že sa na svet pozeráme iba svojou optikou. 

Kuchynský robot Macejko

 

A tak, keď si v kuchyni nevieme predstaviť život bez kuchynského robota, myslíme si, že naša mama si rovnako nedokáže predstaviť. Keď sa každý večer hojdáme v hojdacom kresle a zažívame nadpozemský relax, myslíme si, že rovnaký pocit bude zažívať aj náš otec. Keď nám chutia párky, pozeráme sa čudne na tých, ktorým nechutia. Pri hľadaní dokonalého darčeka zabudnite na chvíľu na seba a myslite iba na toho, koho chcete obdarovať.

Hojdacie kreslo

 

Pozorne počúvajte 

Inšpirácia na dokonalý vianočný darček môžeme nájsť v každom rozhovore. Aj o tých najobyčajnejších veciach. Napríklad, mama nám povedala, že ju v ostatných mesiacoch neuveriteľne bolia kĺby. Nemyslela to, ako sťažnosť, nechcela nám nič naznačiť, len nám prezradila, čím momentálne žije. Čo s tým môžeme urobiť? Dokonalý darček jej pomôže zbaviť sa tejto bolesti: môže to byť napríklad poukážka do wellnessu, vyhrievacia deka, masážne kreslo, masáž, pobyt v kúpeľoch, návšteva fyzioterapeuta. 

V rozhovoroch však môžeme hľadať podnety aj v menej nápadných túžbach či potrebách. Spomínali sme spoločne s otcom na detstvo. Rozprávali sa o zážitkoch, hračkách, knižkách a zrazu si otec spomenul, ako vášnivo hltal knižku Smelý zajko v Afrike. Nenápadne preskenujte jeho knižnicu, a keď knihu nenájdete, pustite sa do hľadania v antikvariáte. Staré vydania, ktoré otec mal, totiž vyzerajú s najväčšou pravdepodobnosťou inak ako tie dnešné. Počúvajte, zaznamenávajte si, pokojne si i zapisujte – najlepšie počas celého roka – a pustite sa do hľadania dokonalého vianočného darčeku.

Elektrická Vyhrievacia deka

 

Sledovať sa oplatí

Tip na dokonalý vianočný darček nemusíme počuť priamo z úst blízkeho, pokojne ho môžeme vysledovať. Zahrajte sa na detektíva. Všímajte si detaily: nemá mama v kuchyni vykývanú stoličku, ktorú by potrebovala vymeniť za novú? Aké knihy má starká v knižnici? Aké platne má dedo pri svojom gramofóne? A vôbec, funguje mu ešte gramofón? Ako môj brat trávi deň? Varí si často kávu a stále nemá kávovar?  

Nemusíte byť Sherlock Holmes, aby ste si to všimli. Nevyšetrujete prípad rafinovaného zločinca, hľadáte „iba“ tip na dokonalý vianočný darček. Keď vás niečo upúta, nenápadnou cestou k tejto téme – či je to gramofón, stolička, alebo kávovar – stočte tému rozhovoru. Nenútene sa tak môžete dopracovať k ďalším detailom, ktoré vás navedú správnym smerom. „Počuj, Dávid, a to sa ti chce každú chvíľu variť kávu v koťogu? Veď to trvá dlho.“ A sledujte odpoveď.

 

Buďte empatický a vcíťte sa do kože toho druhého 

Aj keď ste boli samé ucho, aj keď ste sledovali indície ako Sherlock, stále sa môže stať, že ste sa nedozvedeli nič užitočné. Aj to sa stáva, dokonalý darček si váš blízky však stále môže nájsť pod stromčekom. Skúste vyžmýkať zo seba všetku empatiu a vcítiť sa do kože obdarovaného. Ako začína deň? Čo robí? Kam chodieva? Aké má záľuby? Čo mu robí starosti? Čo by mu mohlo uľahčiť život? Alebo by ho „len“ nesmierne potešilo? 

Keď vieme, že dedo stále počúva hudba a v jeho gramofóne sa neprestajne točí platňa Jaromíra Nohavicu, ako ho potešiť? Rovnakú platňu mu zrejme nekúpite. Čo keby ste mu kúpili lístky na koncert a išli tam rovno s ním? Ak toto nie je dokonalý darček, potom už nič. Keď vieme, že babka každú nedeľu doobeda strávi v kuchyni pečením tri hodiny a bolia ju kĺby na rukách, ako ju potešiť, ako jej túto činnosť uľahčiť? Možno práve spomínaný kuchynský robot je dokonalým darčekom. 
 

Budte empatický

 

Nepozerajte na cenovku, pozerajte na radosť

Ešte jeden tip na záver. Naša psychika funguje často skratkovito, aj vďaka tomu sme si zvykli myslieť, že čím vyššia suma na cenovke, tým hodnotnejší darček. Nie vždy to ale platí. Zväčša peňažnú hodnotu darčeka, o ktorej obdarovaný len matne tuší, hravo prekoná hodnota emočná. Keď potešíme jeho srdce, dušu, vyvoláme v ňom búrku pozitívnych pocitov. Samozrejme, to dokážu i hodnotnejšie darčeky, vyberajte ich však podľa toho, čo blízkeho skutočne poteší a urobí mu radosť. Tak, aby ste si mohli povedať: „A naozaj, dokonalý darček existuje.“ 

 

Budeme radi, ak dokonalý vianočný darček začnete hľadať v našom e-shope Kondela.sk.