Feng shui v predsieni. Uvítajte šťastie vo svojom dome. Ako na to?

Feng shui v predsieni. Uvítajte šťastie vo svojom dome. Ako na to?

Zrkadlo oproti vchodovým dverám. Bundy a kabáty na vešiaku. Otvorený botník alebo zatvorená skrinka na topánky. Aj takéto naoko nepodstatné veci majú veľký vplyv na to, ako sa budete cítiť u vás doma hneď po vstupe do bytu. Feng šuej má pre nás niekoľko rád a tipov ako dosiahnuť, aby sa u vás cítila výborne aj vaša návšteva. Ide o drobné zmeny, ktoré dokážu nastoliť tú správnu energiu v našich domovoch.

predsieň

 

Predsieň z pohľadu feng shui

Podľa čínskeho učenia feng shui sú vchodové dvere akési ústa našich príbytkov. Tadiaľto vstupujú dovnútra energia čchi a rôzne životné príležitosti. Preto je nesmierne dôležité, aby ste aj takej obyčajnej miestnosti, akou je predsieň či hala, venovali dostatočnú pozornosť. Zároveň je to prvá miestnosť, ktorú uvidíte po návrate domov. Prvá, do ktorej vkročí vaša návšteva. 

Či už praktizujete feng shui alebo nie, nedá sa poprieť, že správne zorganizovaná a usporiadaná miestnosť má pozitívny vplyv na naše podvedomie. Mala by byť svetlá, uprataná, bez zbytočného nábytku či prehnaných dekorácií.

predsieň

 

Schodisko môže blokovať energiu

Otvoríte vchodové dvere a prvé čo uvidíte je schodisko vedúce na druhé poschodie? Ak schodisko smeruje priamo k hlavným dverám, energia feng shui rýchlo stúpa nahor do vyššieho poschodia. Hlavné prízemné poschodie tak ostáva bez energie čchi, čo môže mať vplyv na vaše nálady, zdravie aj životné úspechy. To isté platí, ak k dverám smeruje schodisku klesajúce na nižšie podlažie, do podzemných priestorov práčovne či pivnice. 

Rovnako ako schodisko energiu čchi blokuje ďalšia stena alebo deliaca priečka, ktorá je pri dverách bližšie ako 2 metre. Zaveste medzi dvere a ďalšiu stenu či medzi dvere a schodisku krištáľovú guľu feng shui, ktorá upraví tok energie.

predsieň

 

Zrkadlo znásobuje dobro aj zlo

Všeobecne povedané, odborníci neodporúčajú umiestniť zrkadlo priamo oproti vchodovým dverám. Radšej ho zaveste na kolmú stenu. Dôvod, prečo sa neodporúča mať zrkadlo otočené k hlavným dverám, je to, že zrkadlo odtláča všetku dobrú energiu feng shui, ktorá sa chystá vstúpiť do domu. Zrkadlí ju a vytláča zasa von. Zrkadlo sa však v predsieni používa z niekoľkých dôvodov. Prvým je úprava zovňajška pred odchodom z domu. Druhým je jeho schopnosť zosvetliť a zväčšiť miestnosť. Nájdite zrkadlu miesto na bočnej stene. Dajte však pozor, aby neodrážalo žiadne ostré predmety či dvere inej miestnosti.

predsieň

 

Odstráňte neporiadok

Za neporiadok sa v tomto prípade považuje aj príliš veľa kabátov zavesených na vešiakoch, tiež veľké množstvo topánok poukladaných na podlahe či v otvorených botníkoch. Feng shui radí schovať všetko, čo sa dá, do skríň. Zadovážte si šatníkovú skriňu na zvršky, zatvorenú skrinku na topánky. Za dvere ukryte aj dáždniky, kabelky a iné doplnky. 

Zakázané je držať v predsieni popolník alebo nebodaj odpadkový kôš. Vstup do vášho domu vytvára atmosféru pre celý dom. Keď vojdete do bytu či domu a uvidíte plný popolník či nevyprázdnený odpadkový kôš, aj vaša nálada a myslenie sa nastaví týmto smerom. Ak sa však po náročnom dni vrátite do domu, ktorý je čistý a usporiadaný, získate ihneď pocit, že toto je to pravé prostredie na odpočinok.

predsieň

 

Vhodné osvetlenie

Vhodné svetlo hrá dôležitú úlohu pri prilákaní dobrých vibrácií do vášho domu. Určite ste sa už neraz ocitli v tmavej predsieni bez prirodzeného svetla a s nedostatočným osvetlením. Rýchlo vás prešla dobrá nálada, možno ste sa cítili nepríjemne a mali ste chuť otočiť sa na podpätku a utiecť. Na presvetlenie tohto priestoru je dobré nainštalovať stropné osvetlenie. Vždy zvoľte svetlejšie farby, aby ste vytvorili príjemnú atmosféru. Ďalej tu máte priestor na stolovú lampu, ktorú môžete umiestniť na komodu, botník či konzolový stolík. Na stojaciu lampu, ktorá osvetlí tmavý kút, či na akcentové svietidla na bočných stenách.

predsieň

 

Bez rastlín to nefunguje

V každej miestnosti by ste mali mať rastliny. Áno, aj v spálni, hoci zlé jazyky tvrdia, že rastlina v spálni negatívne ovplyvňuje váš spánok a relax. Aj v predsieni by sa mali nachádzať rastliny. Pozor! Hovoríme o živých zelených rastlinách, nie o umelých náhradách! Ak vám to priestor dovoľuje, stavte na veľkú rastlinu. Tá pomôže odburávať negatívne energie, ktoré by sa chceli prebiť do vášho domova.

predsieň

 

Opravte, čo je pokazené

Dvere na šatníku padajú v pántoch? Zrkadlo je prasknuté? Dlažba je rozbitá či odštiepená? Vchodové dvere vŕzgajú? Akékoľvek problémy a nedostatky v predsieni môžu viesť k problémom vo vzťahoch a komunikácii. Nájdite si čas a opravte všetko, čo sa opraviť dá. Vymeňte poškodené predmety, nefungujúce zvončeky či  vypálené žiarovky. 

predsieň

 

Hovorí sa: Hosť do domu, Boh do domu! Taktiež sa hovorí: Dobrá energia v dome, Boh v dome! Niekedy stačí tak málo, aby váš domov bol skutočným domovom. Možno nie ste zástancovia feng shui, no ruku na srdce: Nesnažíte sa celý život o to, aby ste sa doma cítili čo najlepšie? Pohodlne, bezpečne, chránení od všetkého zlého? A možno týchto pár trikov vám pomôže navodiť už v predsieni tú správnu „dobrú“ energiu.