Štedrovečerný stôl, ktorý rozžiari domácnosť: Na čo myslieť pri prestieraní?

Štedrovečerný stôl, ktorý rozžiari domácnosť: Na čo myslieť pri prestieraní?

Azda každý pozná príslovie: „Ako si ustelieš, tak budeš spať.“ S blížiacim sa Štedrým dňom ho však pokojne môžeme pozmeniť na: „Ako si prestrieš, tak budeš jesť.“ A skutočne to platí. To, ako vyzerá (nielen) štedrovečerný stôl, má veľký vplyv na zážitok zo spoločného jedla. Práve Štedrá večera patrí medzi momenty, keď sa v sviatočnej atmosfére stretáva celá rodina. Ak si dáte záležať na prestieraní, aj jedlo bude chutiť lepšie. Na čo myslieť pri príprave jedálenského stola počas Vianoc? 

 

Čistota pol úspechu

Jedálenský stôl sa počas Štedrej večere stáva centrom rodinného diania. Pulzujúcim srdcom. Kapustnica, šalát, ryba, prípitok, oblátky, koláčiky – nič z toho na ňom nesmie chýbať. Začnite preto prípravou stola: odložte z neho všetko a dôkladne jeho povrch vyčistite. Nezabudnite ho ani vyleštiť. Nekazte si prestretý stôl tým, čo naň nepatrí – telefóny, krížovky, ani ceruzky. Pokračujte obrusom. Najneskôr 22. decembra ho vytiahnite zo skrine a pozrite sa, či je váš vianočný obrus vo forme: čistý, bez dier a vyžehlený.

Ak by ste odhalili niektorý z nedostatkov, stále máte dosť času ho odstrániť. V prípade, že chystáte večeru pre veľkú rodinu, rozkladací jedálenský stôl je neoceniteľným pomocníkom. Overte, či ho dokážete rozložiť a či je rozkladací systém funkčný. Rovnako, aj rozkladaciu časť precízne vyčistite. Po dlhšej dobe nepoužívania tam totiž omrvinky a prach zvyknú vytvárať veľké spoločenstvá. 

Jedálenský stôl

 

Vyberte slávnostnú jedálenskú súpravu

Vianoce sú príležitosťou slávnostnou, a taká by mala byť aj jedálenská súprava. Súprava, ktorú vytiahnete zo skrinky raz, dvakrát za rok. Taniere – hlboké i plytké –, hrnčeky či misy s rovnakým dizajnom. Súprava, ktorá už po rozložení na stôl hlása: „Dnešok je výnimočný.“ Pred čírym sklom uprednostnite porcelán, riadu to pridá na vážnosti a robustnosti. 

Pred prestieraním riadu na Štedrovečerný stôl skontrolujte, či nie je z tanierov alebo mís odbité, či nie sú popraskané a samozrejme ich umyte a starostlivo vyleštite. Dizajn vianočného riadu nemusí byť čisto vianočný – využiť ho tak môžete napríklad i počas Veľkej noci. O dotvorenie vianočnej atmosféry nech sa postará obrus či dekorácia. 

Slávnostný príbor

 

Nech sa poháre i príbor blyštia 

Nemenej dôležitý pri prestieraní je príbor. Dajte si záležať, aby každý pri štedrovečernom stole mal príbor rovnakého dizajnu a správne rozložený. Preto je skvelé mať tiež ako jedálenskú, tak aj slávnostnú príborovú sadu. Pokojne inej farby ako štandardný strieborný/nerezový odtieň: čierny, zlatý, medený alebo mosadzný. Práve teplé farby (kov, meď, mosadz) sa skvele hodia k Vianociam. 

Môžeme si zopakovať: naľavo od taniera patrí vidlička, napravo, čepeľou k tanieru nôž a vedľa neho lyžica. Ak plánujete použiť aj dezertnú vidličku, položte ju hore nad tanier, rúčkou smerom k pravej ruke. Optimálna vzdialenosť taniera od hrany stola je 2 – 3 cm. Plytký tanier dole, naň hlboký tanier. Pri slávnostných chvíľach sa zvykne používať aj veľký plytký podkladací tanier, na ten však jedlo nepatrí. 

Poháre patria vpravo nad tanier, nad čepeľ noža. Prvý by mal byť pohár na aperitív, potom pokračujeme ďalšími pohármi podľa veľkosti: od najmenšieho po najväčší. Na štedrovečernom stole by nemal chýbať ani veľký džbán s vodou/punčom a tiež poháre na vodu. A čím si pripíjať? To je už na vás, vašich zvykoch a chutiach. No vaječný koňak ako aperitív krásne vystihuje teplo, pohodu a príjemnú atmosféru Vianoc. Najmä, ak je domáci. 

Poháre

 

Drobnosti, na ktorých záleží 

Na čo by sme mali ešte myslieť pri prestieraní štedrovečerného stola? Určite sú to servítky. Zvoliť môžete pokojne i papierové s vianočným dizajnom. Ak však siahnete po bielych či bordových látkových, stolu dodáte noblesu. A kam servítky alebo obrúsky umiestniť? Vľavo od taniera, pár centimetrov od vidličky. 

Servírovacia misa

 

Na stole by tiež nemala chýbať veľká servírovacia misa so šalátom. Ako sladkú bodku za večerou hostia určite ocenia vianočné koláčiky. Tie krásne vyniknú na etažéri, dvoj- či trojposchodovom. 
Samozrejmosťou by mala byť sviečka, ktorá svojím intímnym svetlom bude vytvárať tlmené svetlo. Práve tlmené svetlo – zabudnite na zažatý veľký luster – vytvorí až magickú atmosféru. V pozadí si pustite ako doprovod k stolovaniu vianočnú hudbu. Ak si dáte na tomto záležať, užiť si Vianoce nebude nikdy jednoduchšie. 

Sviečka

 

Zistili ste, že vám chýba niečo na prestieranie štedrovečerného stola? Pozrite si našu ponuku vianočného stolovania